Beställ boken Metaperspektiv –
Nyckeln till förändring

Boken Metaperspektiv – nyckeln till förändring vänder sig till dig som vill veta hur du gör bestående förändringar, hur du skapar förtroende och får en vinnande kraft i livet.
Kompetensen du får med bokens innehåll, kan användas på alla nivåer:

  • För dig själv och dina relationer

  • På organisationsnivå

  • Samhällsnivå.

Du får kunskap och ser kommunikation mellan människor, i organisation och samhälle på ett nytt sätt, vilket blir en värdefull resurs för förändringsarbete.
Du beställer boken via formuläret och betalar boken via swish i beställningen.

Läs utdrag ur boken

 

Helheten är större än summan av delarna

I boken beskrivs alla grundsorteringar och mönster som ingår i metakommunikation. Vi vill att du ska förstå alla delar som kommunikation består av och vad de för med sig.


Om du ser varje del för sig och alla delar tillsammans som ett helt system, då blir det tydligt att helheten är större än summan av delarna.

 

  • 10 grundsorteringar (inre cirkelnGrundsorteringar ger stöd till strukturen när du söker balans i kommunikation.

  • 10 mönster (mittenMönster använder du för att skapa balans på eventuella obalanser.

  • 4 perspektiv (yttre cirkelnFyra perspektiv som utgör själva kompetensen.

Din inre styrka

ÄPPELLUNDEN

När stormen svepte in i äppellunden var det inte bara äppelträden som kämpade när vindarna härjade som mest. Amanda, en kvinna med starkt hjärta och mycket vilja, kände att hennes liv stod inför samma prövning.

Relationen hade spruckit och ekonomin var skakig, men mitt i kaoset, när regnet piskade mot rutorna och åskan mullrade som värst, valde Amanda att söka kraften inom sig. I stället för att låta sig slås ner av motgångarna stod hon stadigt med bägge fötterna på marken och mötte utmaningarna.

Hon började söka nya möjligheter, lärde sig av sina misstag i stället för att låta misslyckandena styra henne i rädslor. Amandas inre styrka var hennes ledfyr när oväder och motgångar knackade på dörren, och även under återuppbyggnaden.

När solen började skina på Amanda igen stod hon där i äppellunden som ett levande bevis på att inre styrka är den starkaste pelaren när livet är som mest prövande. Nu behövde hon bara ta hand om några ärr och brutna grenar efter stormens framfart. Vad som än händer kan du finna styrkan inom dig.

 

Precis som stommen i en byggnad avgör hur starkt och motståndskraftigt huset är när det utsätts för stora yttre påfrestningar, gäller det för dig och din förmåga att nå dina krafter.

 

Det finns en sak som är viktigare än allt annat: att bli medveten om dig själv, dina reaktioner och signaler.

Du ska bygga din kraft inne i dig så att du alltid bär den med dig. Skulle din kraft vara byggd utanför dig, till exempel på föräldrar eller vänner, är det en skör kraft som bara finns där om de är på plats.

 

Ta till exempel trygghet, din trygghetskänsla. Om du byggt upp tryggheten inne i dig bär du på den hela tiden, den finns där och du vet hur du plockar fram den.

 

För att medvetet bygga trygghet behöver du känna till alla signaler som din kropp ger dig, små tecken som berättar vad som är på väg att hända. Om du ska hålla ett tal och blir väldigt nervös, kallsvettig om händer och fötter, illamående och lite darrig, är det just dessa tecken som orsakar nervositeten. Om du känner igen signalerna och vet varför de kommer och hur du ska hantera dem, blir du inte lika nervös.

 

Ibland kan det vara så enkelt som att du inte syresätter blodet ordentligt, den mängd syre du tar in i lungorna är för liten i relation till farten som blodet rusar fram med. Om syrenivån i blodet blir för låg kan reaktionen från din kropp vara kallsvett, illamående och darrighet. Som sagt, när du känner till dessa små tecken, kan du stoppa och begränsa reaktionerna och i stället bygga den kraft du önskar.

 

Framgångsrika människor, oavsett yrke, kan sin kropp och vet hur de ska påverka sig själva rent psykiskt. Det spelar ingen roll om de ska hoppa långt, åka skidor fort, sjunga vackert, spela ett svårt stycke på ett instrument, hålla fantastiska föreläsningar eller vara en bra ledare på ett företag – de bär kraften inom sig.

Styrkan sitter i ditt medvetande, du bestämmer om du vill vara ett offer för omständigheterna eller vara den som styr. Hur gör du?

Är du en måttstock eller en trampolin?

Vilka i Sverige i åldern 18–20 år är bäst på att backa med släp – tjejer eller killar? Fysiskt finns inga fördelar eller nackdelar så det borde inte vara någon skillnad. Det du tror kommer att visa sig i dina beteenden, kanske en kommentar vid middagsbordet, eller i soffan framför teven. Någonstans bygger du ett förtroende hos någon och skapar en begränsning för någon annan.

 

 

FAMILJEN MÅTTSTOCK

Familjen Måttstock sitter runt frukostbordet och pratar om hur veckan varit. När turen kommer till Majken, som är 16 år, berättar hon om hur missnöjd hon är med det senaste svenskaprovet.

”Du ska inte vara ledsen för provet, jag hade samma problem när jag var i din ålder”, säger hennes mamma. ”Och mamma har det gått bra för”, fyller pappan i.

 

Majken tittar på sina föräldrar med en sorgsen min och en tår i ena ögat.
”Det är bara att ta nya tag”, säger mamman med ett kärleksfullt leende.
”Jag oroar mig för matteprovet nästa vecka”, fortsätter Majken.
”Du har nog fått mitt läshuvud Majken, matte var inte min starka sida”, skojar pappan till det.

Majken suckar igen och tänker på sina framtida studier, att hon helst vill studera juridik men börjar inse att det nog blir för svårt.

 

I metaforen om Majken använder föräldrarna sig själva som måttstock, de begränsar henne genom att hänvisa till sina tillkortakommanden (vad de hade svårt för) och till sina styrkor.

 

En måttstock har alltid en begränsning, den står i relation till vad någon annan gjort eller inte gjort, vad någon annan kan eller inte kan. Det som styr måttstocken ligger nästan alltid i det omedvetna, precis som följderna av måttstockens beteenden. Måttstocken har förmodligen själv fått begränsningar lagda på sig och för dem sedan vidare, helt omedvetet.

 

Det bör tilläggas att jämförelser och hänvisningar i positiv form kan vara ett sätt att motivera en person, till exempel visa att något är möjligt, men en måttstock sträcker sig aldrig längre än sin hänvisning. Vår rekommendation är att sluta använda jämförelser.

 

När du väl hjälpt andra upp på banan ska du i stället stötta dem på sätt som motiverar och inspirerar dem – utan gränssättning.

 

FAMILJEN TRAMPOLIN

Familjen Trampolin står utanför husvagnen en sensommarkväll och grillar. Tora som är 16 år suckar och ser lite bekymrad ut när hon berättar för sina föräldrar att hon vill studera juridik.


 – Det låter spännande, men du ser inte särskilt glad ut, säger hennes pappa.
 – Nej, det går att undra om det är du som vill det eller någon annan, fyller mamman i.
”Första matteprovet för terminen gick inte så bra”, säger Tora besviket.
 – Jag förstår, men matten du läser nu är för svår för mig, jag hade svårt att hjälpa dig förra terminen, säger pappan.

 – Samma här, men jag ska lyssna med mina arbetskollegor, de kanske kan eller vet någon som kan hjälpa dig, säger mamman.
 – Jag kan höra med företagets revisor, han kanske kan eller kan hänvisa till någon annan, säger pappan.
Tack, vad glad jag blir, det känns som det kommer ordna sig med min matte”, säger Tora glatt.

I metaforen om Tora förstår föräldrarna sin begränsning, men i stället för att bromsa Toras drömmar börjar de leta möjligheter i sina kontaktnät. En trampolin använder sig själv för att hjälpa sin nästa till högre höjder än den själv har nått.

 

När kunskapen och kompetensen inte räcker till är deras första uppmärksamhet att inte stå i vägen. De blir som barnet som vill hjälpa den lilla bäcken om våren, de ser till att vattnet kan rinna fram.
Att trampolinen styrs av vad den tror på är det ingen diskussion om, men den tror helt andra saker än måttstocken. En trampolin vill hjälpa, inte hindra. Den klär sig gärna i tjänarens kläder för att stötta och skapa förutsättningar. Det betyder att en trampolin oftare är medveten om sina beteenden jämfört med en måttstock.
Trampolinen vet till exempel att nyfikenhet och glädje hos dem den stöttar sprider sig, så att andra får ta del på ett eller annat sätt. Den som fått känna av vinsten av en trampolin delar gärna med sig.

 

Om du vill agera som en trampolin behöver du bli medveten om hur du beter dig. Dina största hinder är inte beteenden du kan tänka ut själv, utan de dolda, omedvetna värderingarna, de som kommer fram i kommentarer runt bordet, i glada samtal med vänner, när du skämtar med arbetskamrater eller när du väljer att vara tyst men ändå säger något med din tystnad.

 

Det är du som väljer om du vill vara medveten eller omedveten om dina beteenden. Det är du som väljer om du vill vara måttstock eller trampolin.

 

När måttstocken sätter dig i begränsningens bur, även om den är av guld, där släpper trampolinen dig fri.

Boken hjälper dig att lyfta från omedvetet till medvetet.

Boken kommer kunna köpas inom kort!

Vill du hålla dig uppdaterad – följ oss på Instagram.